Røykeslutt når ektefellen eller samboeren røyker

Når personer tett på deg røyker, er det mye vanskeligere å slutte. Men det finnes måter som kan hjelpe.

1

Snakk åpent sammen

Det er ingen overraskelse at røykere ofte gifter seg med eller bor sammen med andre som røyker. Hvis begge røyker, kan det oppstå en stor utfordring når en bestemmer seg for å slutte å røyke. Det vil dukke opp spørsmål som: «Vil det ødelegge forholdet vårt?», «Vil det gjøre det vanskeligere for meg å slutte å røyke?», «Hvordan vil samlivet vårt bli hvis jeg slutter?»

Det er et faktum at det er vanskeligere å slutte å røyke når samboeren røyker. Men det går an å gjøre det uten å ødelegge forholdet. Kunsten er å holde forventningene på et rimelig nivå, å snakke sammen, alltid å utvise kjærlighet og at begge partene tar hensyn til den andres behov og følelser.

2

Kommuniser åpent

Snakk med ektefellen eller samboeren i god tid før du begynner. Forklar hvorfor og hvordan du planlegger å gjennomføre det. Fortell også den andre parten at du ikke forventer at han eller hun også slutter.

3

Be om støtte

Be samboeren din å støtte deg hjemme ved bare å røyke utendørs. Vær forberedt til å gjøre noe i gjengjeld for den tjenesten. Du kan også be samboeren være oppmerksom på hva det er som utløser røyksuget ditt. Forklar at du ikke forventer særbehandling. Husk at røykeavvenningen din også er tøft for samboeren, så hold ønskene dine på et rimelig nivå.

4

Bevar samholdet

Fortell samboeren at selv om dere ikke lenger kan røyke sammen, er det ikke noe annet som har forandret seg. Dere vil finne nye måter å være sammen på og andre felles interesser.

5

Gjensidig omtanke

Be samboeren din om ikke å røyke i nærheten av deg, eller i det minste «advare» deg når han eller hun har tenkt å røyke, så du kan gå et annet sted. Be samboeren din om ikke å la sigaretter, lightere eller askebegre ligge fremme. Vurder til gjengjeld hva du kan bidra med for å gjøre livet til samboeren din mer behagelig der hjemme, f.eks. ved å la ham eller henne anskaffe et møbel som du ikke er så begeistret for eller dempe TV-en hvis du pleier å ha den høyt på.

6

Sett forventninger

Nikotinabstinens kan føre til at du blir mer irritert – innimellom over ubetydelige ting. Advar om dette på forhånd, og gjør ditt beste for å unngå at det går ut over samboeren din. Hvis det skulle skje, bør du være rask til å be om unnskyldning, forklare hva som skjer og fortelle at du elsker ham eller henne og at humørsvingningene vil gå over etter hvert som nikotinabstinensen avtar.

Hvis du sprekker

Det at du sprekker, betyr ikke at målet om å bli røykfri har vært en fiasko. Prøv disse tipsene for å komme på rett spor igjen.

Se hvordan >

Lag en røykesluttgruppe

Her er noen forslag til personer som kan hjelpe deg med å slutte.

Les mer >

Slik kan det lykkes

Det finnes dokumenterte strategier som kan brukes enten man skal løpe maraton, starte en virksomhet eller slutte å røyke.

Få tips >