Hvis du sprekker

Det at du sprekker, betyr ikke at målet om å bli røykfri har vært en fiasko. Det er helt vanlig. Ikke bebreid deg selv. Prøv disse tipsene for å komme på rett spor igjen.

1

Prøv nikotinerstatning

Nikotintrangen er sterk, spesielt de første ukene etter at du har sluttet. Nikotinerstatningsprodukter hjelper til med å fjerne røyksuget og har vist seg å doble sjansen til å lykkes med å slutte å røyke, sammenlignet med viljestyrke alene. Det finnes ulike typer hjelpemidler - som nikotinplaster, -tyggegummi og -sugetabletter. Hvis du allerede bruker nikotinerstatning, må du ikke tro at det ikke hjelper. Snakk med legen din – han/hun kan hjelpe deg.

2

Fokuser på det positive – ikke gruble over det negative

Ikke overreager. At du har tatt en sigarett betyr ikke at du ikke kommer til å klare å slutte. Det er mer sannsynlig at skyldfølelsen vil ødelegge for deg. Negative følelser er en kjent risikofaktor for røykeslutt. Ikke gi opp - du har jo vært røykfri til nå. Regn ut hvor mange sigaretter du allerede har kuttet, eller hvor mange penger du har spart. Lag en tidslinje og se hvordan hver dag har gjort deg friskere og endret vanene dine - også selv om det bare er den første uken.

3

Se fremover – ikke nullstill kalenderen.

At du tar deg en kakebit når du slanker deg betyr ikke at slankekuren er over. Det samme gjelder når du tar deg en røyk - det betyr ikke at du ikke kan slutte. Du kan velge din egen suksess. Si til deg selv: «Én sigarett er ikke det samme som fiasko. Ja, jeg sprakk. Men det eneste jeg skal fokusere på nå, er å bli røykfri.»

4

Tenk vitenskapelig – ikke reager følelsesmessig.

Ved å bruke tid på å lære deg selv bedre å kjenne og finne ut hva det er som får deg til å sprekke, øker du sjansen din til å slutte å røyke. Spør deg selv: Hva var det som fikk meg til å røyke en sigarett? Hva kunne jeg ha gjort annerledes? Hvordan kan jeg unngå at jeg sprekker igjen?

5

Fortell andre at du sprakk – ikke hold det for deg selv.

Få støtte fra røykesluttgruppen din når du trenger det mest. Venner og familie kan tilbringe mer tid sammen med deg, eller dere kan snakke sammen per telefon. Og hvis du følger med på blogger om røykeslutt, kan du lese om mange mennesker som har sluttet å røyke – og som har sprukket, men likevel lyktes me då slutte å røyke. Legen din eller en annen røykesluttrådgiver kan også hjelpe deg med andre motivasjonsmetoder.

Få kontroll over røyksuget etter måltider.

Finn ut hvordan du kan minske røyksuget etter måltider.

Få tips >

Hvorfor røykeslutt påvirker følelsene dine

Reagerer du sterkt følelsesmessig på at du ikke kan røyke? Du er ikke alene.

Les mer >

Lag en røykesluttgruppe

Her er noen forslag til personer som kan hjelpe deg med å slutte.

Les mer >