Unngå røyking før sengetid

Trangen til en sigarett på slutten av dagen kan være vanskelig å bli kvitt. Prøv disse fem sunne alternativene til røyking før sengetid.

1

Le før du går til sengs

Det er ikke mye som er bedre enn en god latter, og en god latter er også en effektiv måte å falle til ro på, på samme måte som du tidligere brukte røking før sengetid. Derfor foreslår vi at du avslutter dagen med å se 15 minutter av en komedie før du går til sengs.

Du kan også lese en morsom bok eller høre på en morsom podkast eller noen vitser – hva som helst som du foretrekker som underholdning uten å måtte tenke for mye. Latter er den beste medisinen, også når det gjelder å glemme den dårlige vanen med å røyke før sengetid.

2

Avslapning i stedet for røyking før sengetid.

Forbered kroppen din på søvn ved hjelp av progressiv muskelavslapning. Når du tilbringer det siste av dagen med å aktivere musklene dine i sengen, forteller du kroppen at det er på tide å slappe av. Dermed havner tankene på røyking før sengetid «bakerst i hodet», siden du fokuserer på noe annet. Begynn med føttene: Spenn musklene, tell til fem, og slapp av. Gjør dette med alle muskelgruppene i kroppen, fra føttene til hodet.

3

Utfordre deg selv.

Glem alt om dagens stress ved hjelp av hjerneøvelser som er enkle nok til å være morsomme, men som samtidig holder deg i gang. Det finnes en rekke klassikere, som kryssord, ordquiz og sudoku samt apper som Lumosity, som virkelig krever hjerneaktivitet. Mange av disse gir en daglig, morsom og utfordrende øvelse som ikke tar mer enn 15 minutter. Det er dermed den perfekte måten å utfordre hjernen på, så du glemmer røyken før sengetid.

4

Hold munnen frisk, så du mister lysten på røyk før sengetid.

Hold munnen ren og frisk med munnskyll. Munnskyll renser munnen, og du vil helst unngå å ødelegge den rene følelsen med sigaretter. Bruk også tanntråd. Med tanntråd holder du både hjernen og hendene i aktivitet. Det er dermed en effektiv måte å holde fast ved røykeslutten på før søvnen melder seg.

5

Fokuser på det positive.

Gjør slutten på dagen til noe positivt ved å snakke om dagens beste opplevelse med en venn, partneren eller ektefellen, eller gå inn på en blogg for mennesker som er i gang med røykeavvenning. Kanskje du også kunne skrive ned dagens høydepunkter i en dagbok, så du fokuserer på noe annet enn vanen din med å røyke før sengetid. Hvis du er glad i å ta bilder, kan du ta et bilde av noe positivt du opplever i løpet av dagen, f.eks. en flott solnedgang, og legge det ut i sosiale medier. Som noe ekstra kan du legge til et positivt sitat, så innlegget ditt får mer tyngde. Avslutt dagen med et smil og uten røyksug siden tankene dine er et annet sted.

Hør hvordan den tidligere røykeren Monya fjernet ting som hjalp for å minske røyksuget.

  • Forrige

Andrews tips for røykeslutt

Spis sunn snacks, og kjenn hvordan kroppen din blir sunnere.

Se videoen >

Forbered bilen din for røykeslutt

Visste du at risikoen for uhell og ulykker øker når man røyker bak rattet?

Les mer >

Forbered hjemmet ditt for røykeslutt

Hjemmet ditt skal være et sted der du finner ro, ikke et sted fullt av utfordringer. Og tobakksrøyk er ikke bare ...

Les mer >