Sammenhengen mellom koffein og nikotin

Sammenhengen mellom kaffe og sigaretter er velkjent fra utallige situasjoner i dagliglivet der kaffe og en sigarett ofte går hånd i hånd. Der er en grunn til at de nytes sammen. La oss ta en titt på fakta for å få en bedre forståelse om hvorfor de to henger så tett sammen.

1

Både kaffe og tobakk er stimulerende midler.

Koffein og nikotin er kjemikalier som påvirker hjernen din ved å skjerpe fokuset og stimulerer fysiologien. Begge deler kan øke blodtrykket ditt og gi deg følelsen av at du er på hugget. I tillegg har de flere felles bivirkniger, som søvnløshet og raskere hjerterytme.

2

Man blir avhengig av både kaffe og tobakk.

Avhengighet er definert som en adferd som gir belønning i hjernen, men som har en skadelig virkning. Avholdenhet ved avhengighet gir abstinens som fører til sug og irritasjon.

3

Nikotin bryter ned koffein.

Nikotin fører til at koffein skilles ut dobbelt så raskt. Det skyldes at nikotin påvirker kroppens evne til å absorbere og bruke koffein. Derfor må en som røyker drikke mer kaffe for å få samme virkning av kaffen som en ikke-røyker. Videre betyr det at den samme mengden kaffe som du drakk da du røyket, vil gjøre deg mer utilpass som ikke-røyker.

4

Stimulerende midler fører til tretthet.

Koffein kan gjøre det vanskeligere å sove. Kontinuerlig inntak av kaffe kan føre til nervøsitet, søvnløshet, uttørking, irritert mage og tretthet. Når nikotinen kommer ut i kroppen, stiger blodsukkeret. Det gir deg energi som raskt forsvinner igjen. Begge deler innebærer at du raskt får lyst på mer av det stimulerende middelet.

Konklusjon

Vurder å endre hvordan og når du drikker kaffe når du slutter å røyke. Begynn med å halvere kaffemengden, siden det vil gi deg den samme virkningen når du ikke røyker. Dessuten er det viktig at du tenker gjennom kaffevanene dine, så de ikke gir deg lyst til å røyke. Du kan for eksempel bytte ut sigaretten med snacks eller et spill eller drikke kaffen din mens du går en tur.

Trenger du hjelp til å velge riktig produkt?

Med guiden vår finner du raskt det erstatningsproduktet som dekker behovene dine best.

Kom i gang >

Tips fra en tidligere røyker: Tenk på familien din

Chris fant måter å motivere seg på for ikke å sprekke.

Se videoen >

Råd for røykeslutt

Millioner blir røykfrie hvert år. Du kan også bli røykfri. Her kan du lese mer om hvordan.

Les mer >