Fakta om alkohol og røyking

Ta en drink, tenn en sigarett. En tilfeldighet? Neppe. En stor mengde forskning viser en tett sammenheng mellom røyking og alkohol. Det har store konsekvenser for en som ofte drikker, og som prøver å slutte å røyke. Her er det du trenger å vite om sammenhengen mellom røyking og alkohol.

1

Alkohol- og nikotinavhengighet går hånd i hånd.

Ifølge studier er opptil 90 % av dem som er avhengige av alkohol, også avhengige av røyking. Sammenhengen går begge veier. Røykere er også mer tilbøyelige til å drikke alkohol, og er 2,7 ganger så utsatt for å bli avhengige av alkohol som ikke-røykere. Mens røyking generelt har gått tilbake de siste tre tiårene, har røyking blant alkoholikere holdt seg på det samme, høye nivået.

2

Nikotin og alkohol jobber som et team i hjernen din.

Nylige studier viser at røyking kan fungere som en nevrologisk trigger for alkohol. Forskere påstår at alkohol forårsaker følelser av nytelse som forsterker virkningen av nikotin. Siden nikotin stimulerer kroppen, og alkohol gjør kroppen avslappet, kan røyking og alkohol moderere hverandres virkning.

3

Arv spiller kanskje en rolle i alkohol- og nikotinavhengighet.

Studier antyder at de samme genene som predisponerer en person for alkoholisme, også predisponerer for røyking. Dessuten kan genene dine gi deg høyere risiko for forskjellige sykdommer som er forbundet med røyking og alkoholinntak. Som om det ikke er nok, kan høyt sigarett- og alkoholforbruk føre til DNA-endringer som forårsaker raskere aldring.

4

Folk som drikker, trenger ekstra hjelp for å slutte å røyke.

Studier viser at drikking gjør det vanskeligere å slutte å røyke. Men å slutte å røyke og drikke samtidig, er utrolig vanskelig, så det frarådes av mange leger. Søk profesjonell hjelp hvis du drikker og ønsker å slutte å røyke. En lege eller en terapeut kan være en effektiv kilde til hjelp og støtte og kan bistå deg i å finne emosjonelle triggere og strategier som kan hjelpe deg å finne ut hva det er som utløser røyketrangen din, og strategier for å hindre at du sprekker, selv om du fortsetter med et moderat alkoholinntak.

Trenger du hjelp til å velge riktig produkt?

Med guiden vår finner du raskt det erstatningsproduktet som dekker behovene dine best.

Kom i gang >

Tips fra en tidligere røyker: Tenk på familien din

Chris fant måter å motivere seg på for ikke å sprekke.

Se videoen >

Råd for røykeslutt

Millioner blir røykfrie hvert år. Du kan også bli røykfri. Her kan du lese mer om hvordan.

Les mer >