Karaktertrekk hos de som har klart å slutte å røyke

Det er mange som prøver å slutte å røyke men som sprekker gang på gang. Under beskrives fire karaktertrekk hos personer som har lyktes med røykeslutt. Du kan lære deg de samme karaktertrekkene.

1

De som klarer å slutte å røyke, får støtte fra andre.

Det er viktig å ha et nettverk som støtter deg, for at du skal lykkes med å bli røykfri.

Venner og familie er viktige, men personer som selv er i ferd med å slutte, eller har lyktes med røykeslutt, kan være enda viktigere. Cirka 40 % av folk som har klart å slutte, forteller at støtte fra andre var en viktig del av suksessen. Derfor er det en god idé å finne en lokal støttegruppe i stedet for bare å stole på seg selv. Det er mye hjelp og råd fra mennesker som har lyktes i å slutte å røyke.

2

De som lykkes i å slutte å røyke, bruker nikotinhjelpemidler.

Produkter som nikotintyggegummi, -sugetabletter, -inhalator, -spray og -plaster har vist seg gradvis å kunne redusere røyksuget og bidra til å bli røykfri.

Når røykesluttproduktene brukes etter anvisningen, kan de faktisk doble sjansene dine til å lykkes med røykeslutt, sammenlignet med bruk av viljestyrke alene. Når nikotinproduktene brukes etter anvisningen, får du en mindre og mindre dose nikotin over tid, så det blir stadig lettere å bekjempe avhengighet og røyksug.

3

Mennesker som lykkes i å slutte å røyke, er kreative.

Det kan være nyttig å bruke alternative måter å håndtere den psykiske og fysiske tilstanden på for å lykkes med å bli røykfri. F.eks:

Hypnose, som er en tilstand av dyp konsentrasjon som kan bidra til å redusere røyksuget ditt. Meditasjon hjelper deg å slappe av i kroppen og sinnet, øker fokuset og gir deg mer energi. Å få seg en ny hobby kan gjøre at du bruker tiden din mer positivt og flytter fokuset bort fra sigarettene. Vær kreativ, og gjør det som passer for deg – så vil du lykkes med å bli røykfri.

4

Mennesker som lykkes i å slutte å røyke, har lagt en plan.

Hvis du har en plan, vil du antagelig være mer fokusert på målet.

Først må du fastsette motivasjonen din for å slutte å røyke. Jobber du for eksempel mot et fremtidig mål, som å løpe et maraton? Kanskje det har oppstått et helseproblem for deg eller for en som du er glad i som følge av røykingen? Hvis du hver dag skriver ned gode grunner til å slutte å røyke, øker du sannsynligheten for at du lykkes med å bli røykfri.

Du kan også skrive ned hva som utløser trangen din til å røyke, og løsningene dine for å unngå å røyke. Kanskje du forbinder røyking med spesielle aktiviteter, som å drikke kaffe? Planlegg tiden din, og prøv å bryte gamle vaner for å øke sjansen til å lykkes i å slutte. Glem heller ikke å belønne deg selv når det går bra. Skjem bort deg selv med en bit mørk sjokolade eller litt av favorittfrukten din når du har vært røykfri en hel dag. Suksess med røykeslutt er en fortløpende prosess, men den starter og slutter med at du får tilfredsstilt trangen din på andre måter hver dag.

Les hvordan Monya brukte Post-it-lapper til å slutte å røyke.

Hva bør du spise når du er i gang med røykeslutt?

Bruk disse sunne matalternativene til å bekjempe trangen til sigaretter og holde vekten nede.

Les mer >

Hvorfor røykestopp påvirker følelsene dine

Får du en sterk følelsesmessig reaksjon når du ikke røyker? Du er ikke alene.

Les mer >

Dann en røykesluttgruppe

Her er noen forslag til personer som kan hjelpe deg med å slutte.

Finn gruppen din >