Hvordan vet jeg at jeg ikke lenger er avhengig av nikotin?

Du kan forvente at symptomene på nikotinavhengighet topper seg to til tre dager etter at du har sluttet å røyke. De forsvinner vanligvis helt innen én til tre måneder etter at du har sluttet. Typiske symptomer er som følger:

en intens trang til nikotin

angst

hoste og kanskje vondt i halsen

depresjon

konsentrasjonsproblemer

hodepine

søvnløshet

kramper i tarmene

irritasjon

svimmelhet

kvalme

svetting

en prikkende følelse i hender og føtter

vektøkning

Symptomene kan variere fra person til person. Det viktigste å huske på er at sigarettene ikke lenger er en løsning – uansett. Når de tingene som en gang ga deg lyst til å strekke deg etter sigarettene, ikke har noen virkning lenger, vet du at du har vunnet kampen. Ta en titt på disse tingene og vurder om de kan ha innflytelse på trangen din til å tenne en sigarett:

Følelsesmessige reaksjoner som frykt, kjedsomhet, ensomhet eller stress, eller mer positive følelser, som spenning, glede eller tilfredshet.

Aktiviteter som å drikke alkohol eller kaffe, kjøre bil, spise et måltid, ta en pause før jobb, snakke i telefonen eller se på TV før sengetid.

Sosiale ting som å gå på pub, delta på sosiale arrangementer eller være sammen med venner som røyker.

Abstinensrelaterte ting som lyst på en sigarett, deltagelse på et sosialt arrangement, lukten av sigarettrøyk eller fyrstikker eller følelsen av å gjøre noe med hendene eller munnen – eller begge deler.