Hva er nikotinabstinens?

De første par ukene etter reduksjon av eller plutselig stopp i nikotininntaket kommer det en rekke symptomer, kjent som nikotinabstinens. Les videre i Nicotinell-guiden for å få flere råd om prosessen.

Når du er avhengig av nikotin, utløser røyking nevrotransmittere i hjernen din. En av disse er dopamin. Det er dopaminet som gir deg den avslappende og tilfredsstillende følelsen når du røyker. Når du jobber med å bli kvitt nikotinavhengigheten, kan du oppleve abstinens. Det er kroppen som krever en dose av stoffene som frigjøres av nikotinen. Det er viktig at du holder ut og fokuserer på at det blir bedre når du kommer lengre ut i røykeslutten.

Når du kutter ut nikotinen, vil det inntreffe abstinens – kanskje så snart som 30 minutter etter den siste dosen med tobakk. Graden av abstinens avhenger graden av avhengighet. Abstinens kan gi gi seg utslag i følgende symptomer:

en intens trang til nikotin

angst

hoste og kanskje vondt i halsen

depresjon

konsentrasjonsproblemer

hodepine

søvnløshet

kramper i tarmene

irritasjon

kvalme

svetting

en prikkende følelse i hender og føtter

vektøkning

Det kan være tøft når disse symptomene setter inn, men husk at det er kroppen din som er på vei til å bli sunn og frisk igjen. Hold ut! Ikke gi deg. Det blir bedre jo lengre du kommer.