Send til deg selv

Ofte stilte spørsmål

Har du spørsmål om bruk av nikotinlegemiddel for å slutte å røyke?

Lurer du på noe ved Nicotinell® produktene eller hvordan de fungerer? Vi svarer deg gjerne på spørsmål. Start gjerne med å kikke i Spørsmål og svar-delen under. Der har vi svart på de vanligste spørsmålene vi får om det å slutte å røyke med Nicotinell® produkter.

Er Nicotinell® tyggegummi og sugetablett sukkerfri?
Svar: Ja, Nicotinell® er sukkerfri og inneholder kun søtningsstoffer.
Kan jeg dusje med Nicotinell® plaster?
Svar: Ja, du kan bade og dusje som vanlig mens du bruker plasteret.
Kan jeg bruke nikotinplaster eller nikotintyggegummi når jeg slutter å snuse?
Svar: Nikotinlegemidler brukes til røykeavvenning og legemiddelet kan ikke markedsføres til snusavvenning. Vi anbefaler derfor at du søker råd hos slutta.no, røyketelefonen 800 400 85 eller din fastlege for mer informasjon om snusavvenning og nikotinlegemidler.(http://helsenorge.no/Helseogsunnhet/Sider/Snus/Tips-for-a-bli-snusfri.aspx)
Kan jeg bli avhengig av nikotinlegemidler? Er det sant at nikotinlegemidler bare erstatter én avhengighet med en annen?
Svar: Nikotin er i seg selv et avhengighetsskapende stoff. Nikotinlegemidler reduserer abstinensplagene ved røykeavvenning ved å tilføre kroppen nikotin. Nikotinlegemidler er ment å skulle brukes i en begrenset periode ved røykeavvenning. Det er viktig å huske på at dette er trygge legemidler, mens det å begynne å røyke igjen gir stor risiko for å utvikle sykdommer som hjerteinfarkt, slag, kols eller kreft. Fordelen med å bruke et nikotinlegemiddel er at du bryter med vanen. Nikotin fra nikotinlegemidler er den reneste og minst skadelige måte å tilføre nikotin på. Faren for å bli avhengig av nikotinlegemidler er ikke særlig stor. De fleste har faktisk ingen større vansker med å slutte med nikotinlegemiddelet etter en stund. Vanligvis trapper du automatisk ned når du ikke lenger kjenner behovet. Trapp ned litt om gangen, og ta deg god tid. (http://www.helsedirektoratet.no/publikasjoner/legemidler-ved-roykeslutt/Publikasjoner/Legemidler-ved-roykeslutt.pdf)
Hvorfor bør jeg bruke Nicotinell® plaster i 24-timer?
Svar: Nicotinell® plaster er fleksibelt og du kan selv velge om du vil bruke plasteret kun på dagen eller sove med det om natten. Fordelen med å bruke plasteret i 24-timer, er at et døgnplaster gir færre tilfeller av røyksug om morgenen sammenliknet med 16-timers plaster 1,2. Røyksug om morgenen har vist seg å være en sterk indikator til at man sprekker og kan begynne å røyke igjen 1.

* Kilder:
Shiffman S et al: Comparative efficacy of 24 hour and 16-hour transdermal nicotine nikotinplaster for relief of morning craving. Addiction (2000) 95(8), 1185-1195.
Leischow, Valente, et al: Effects of Nicotine Dose and administration Method on Withdrawal Symptoms & Side Effects During Short-term Smoking

Hvordan får jeg nikotinplasteret til å feste seg godt på huden?
Svar: Det er viktig at plasteret festes på ren, tørr, hårfri og intakt hud. Fest det på magen, ryggen, brystet eller overarmen. For å få plasteret til å feste seg godt anbefaler vi at du trykker plasteret mot huden i ca. 15 sekunder. Varmen fra hånden vil få klebestoffet på plasteret til å feste seg til huden. Nicotinell® plasteret har et skånsomt klebestoff som gjør det enkelt å fjerne igjen.
Jeg røyker mindre enn 20 sigaretter daglig. Hvilke Nicotinell® produkter bør jeg bruke?
Svar: Ved lav nikotinavhengighet anbefales å starte med Nicotinell® tyggegummi 2 mg, Nicotinell® sugetablett 1 mg eller Nicotinell® plaster 14 mg. Tyggegummi er det mest populære produktet og du kan velge mellom flere ulike smaker. Sugetabletten er et diskré alternativ til deg som ikke vil tygge tyggegummi. Sugetabletten smelter sakte i munnen og varer i ca. 30 minutter. Plasteret er enkelt å bruke og gir jevn nikotintilførsel gjennom hele døgnet.
Jeg røyker mer enn 20 sigaretter daglig. Hvilke Nicotinell® produkter bør jeg bruke?
Svar: Ved høy nikotinavhengighet anbefales å starte med Nicotinell® tyggegummi 4 mg, Nicotinell® sugetablett 2 mg eller Nicotinell® plaster 21 mg. Tyggegummi er det mest populære produktet og du kan velge mellom flere ulike smaker. Sugetabletten er et diskré alternativ til deg som ikke vil tygge tyggegummi. Sugetabletten smelter sakte i munnen og varer i ca. 30 minutter. Plasteret er enkelt å bruke og gir jevn nikotintilførsel gjennom hele døgnet.
Må jeg slutte helt å røyke når jeg bruker nikotinlegemidler?
Svar: Nicotinell® tyggegummi og sugetabletter kan brukes i røykfrie perioder som på reise, på jobb eller ved forkjølelse. I tillegg kan Nicotinell® tyggegummi IceMint, Tropisk Frukt og Spearmint brukes til å trappe gradvis ned på sigarettforbruket. Det betyr at du kan velge ut daglige sigaretter du ønsker å bytte ut med Nicotinell® tyggegummi og over tid bytte ut stadig flere sigaretter frem til du i løpet av 6-9 måneder slutter å røyke helt. Studier viser at røykere som ønsker å slutte gjennom gradvis reduksjon og bruk av nikotintyggegummi, hadde en økt sannsynlighet for å slutte helt *:
Les mer om reduksjonsmetoden her

*Kilder:
Bolliger CT et al. Smoking reduction with oral nicotine inhalers: double blind, randomised clinical trial of effi cacy and safety. BMJ 2000;321:329-333.
Wennike P et al. Smoking reduction promotes smoking cessation: results from a double blind, randomized, placebo controlled trial of nicotine gum with 2 year follow-up. Addiction 2003;98:1395-1402.
Batra A et al.Smoking reduction treatment with 4-mg nicotine gum: a double-blind, randomized, placebo-controlled study. Clin Pharmacol Ther. 2005 Dec;78(6):689-96.
Rennard SI et al. Efficacy of nicotine inhaler in smoking reduction. Confe¬rence poster presentation.

Slutt å røyke med mobilen
7 Keys to Quit – i lommen din
Last ned gratis app og få full tilgang til mobilversjonen av 7 Keys to Quit.
Slutt å røyke med 7 Keys

Forandring på alvor

7 Keys to Quit er en metode som hjelper deg å håndtere både kortvarig abstinens og langsiktige vaner.

Holder røyksuget på å vinne?

Bruk Panic Button eller chat med våre veiledere!


Panic

Chat