De vanligste spørsmålene om røykeslutt

Hvert år slutter mange mennesker å røyke. Kanskje du har bestemt deg for å bli en av dem i år? Under har vi samlet svar på noen av de vanligste spørsmålene om røykeslutt fra personer som ønsker å slutte å røyke.

Tygg
nikotintyggegummien.

Legg
nikotintyggegummien
mellom tannkjøttet
og kinnet.

Gjenta i ca. 30
minutter.

Måten å best mulig effekt av Nicotinell sugetabletter på er som følger:

 1. Hold nikotinsugetabletten i munnen til du kjenner en sterk nikotinsmak.
 2. La sugetabletten ligge mellom tannkjøttet og kinnet til smaken begynner å forsvinne.
 3. Begynn å suge igjen.
 4. Gjenta i ca. 30 minutter, til sugetabletten er oppløst

For at du skal få mest mulig ut av Nicotinell sugetabletter, er det viktig at du bruker dem riktig. Husk at det er helt avgjørende å ta pauser. Hvis du får mer nikotin i munnen enn det som tas opp, ender du med å svelge nikotinen uten å merke virkningen. Hvis du får kløe i halsen, en sviende følelse i magen, luft i magen, hikke, økt spyttproduksjon eller halsbrann, må du ta lengre pauser mellom nikotinsugetablettene.

LES MER >

Tygg
nikotintyggegummien.

Legg
nikotintyggegummien
mellom tannkjøttet
og kinnet.

Gjenta i ca. 30
minutter.

Følg disse rådene om å bruke Nicotinell-tyggegummien mest effektivt for å få mest mulig ut av tyggegummien:

 1. Tygg til du kjenner en sterk nikotinsmak.
 2. La tyggegummien ligge mellom tannkjøttet og kinnet til smaken begynner å forsvinne.
 3. Begynn å tygge igjen.
 4. Gjenta rutinen i ca. 30 minutter.

For at du skal få mest mulig ut av Nicotinell tyggegummi, er det viktig at du tygger riktig. Illustrasjonen viser riktig tygging av nikotintyggegummien. Husk at det er helt avgjørende å ta pauser når du tygger nikotintyggegummi. Hvis du får mer nikotin i munnen enn munnen kan ta opp, ender du med å svelge nikotinen uten å merke virkningen. Les den vedlagte brosjyren, og følg instruksjonene nøye.

LES MER >

Sett på et nytt
nikotinplaster.

Plasser det på et
nytt sted.

Glatt ut kantene på
nikotinplasteret.

Vil du vite hvordan man bruker Nicotinell-plasteret? Det består bare i tre enkle trinn ...

 1. Nicotinell plaster kan brukes i opptil 24 timer. Sett på et nytt plaster hver dag etter at du har fjernet det gamle.
 2. Plasteret settes på et rent, tørt og helst hårfritt sted på kroppen, for eksempel brystet, ryggen, overarmen eller hoften.
 3. Glatt ut kantene på nikotinplasteret for å sørge for at det sitter skikkelig.

Dosen avhenger av hvilken type røyker du er. Hvis du har et lavt til moderat tobakksforbruk – dvs. røyker færre enn 20 sigaretter per – skal du velge plasteret med 7 eller 14 mg – og bruke det hver dag i tre til fire uker. Hvis du er storrøyker, dvs. røyker mer enn 20 sigaretter per dag, bør du velge plasteret på 21 mg og bruke det daglig i 3–4 uker. Deretter bruker du 14 mg daglig i 3–4 uker, og til slutt 7 mg daglig i 3–4 uker.

Det kan være vanskelig å slutte å røyke. Det tar gjennomsnittlig 84 dager å slutte å røyke. De første to ukene er de vanskeligste. Det kan brukes kombinasjonsbehandling når det ikke er nok med nikotinplaster, -tyggegummi eller -plaster alene. Ved kombinasjonsbehandling brukes plasteret sammen med tyggegummi på 2 mg eller sugetablett på 1 mg. Det går ut på at du for eksempel har på et nikotinplaster hele dagen og tar en sugetablett eller en tyggegummi når du får lyst på røyk. Husk at du ikke skal ha på to plaster samtidig.

Kombinasjonsbehandling er mer effektivt enn bruk av de enkelte nikotinproduktene hver for seg. Det er en nyttig metode hvis du trenger ekstra støtte under røykeslutten, men husk å snakke med legen din før du påbegynner denne typen behandling. Vær oppmerksom på at du må kutte ut røykingen fullstendig hvis du bruker sugetabletten på 1 mg sammen med plaster. Tabletten på 2 mg skal ikke brukes sammen med plaster.

Røykesluttguiden vår kan hjelpe deg å avgjøre om kombinasjonsbehandling er det rette for deg, og samtidig gi deg informasjon om hver behandlingsmulighet.

LES MER >

Lurer du på hva som er den beste måten å slutte å røyke på? Hvert år slutter millioner av mennesker å røyke og vi i Nicotinell vet at du kan bli et av dem.

Enhver reise mot røykeslutt er unik, men det finnes enkle måter å bli motivert på. Her vi har samlet en rekke tips om røykeslutt. Se videoen til høyre for å få gode råd.

LES MER >

Vurderer du å slutte uten preparater? Nicotinell mener at du bør tenke nøye gjennom en slik beslutning.

Nikotinen man får i seg når man røyker, er så vanedannende at mennesker ofte undervurderer hvor vanskelig det er å motstå abstinens utelukkende ved bruk av viljestyrke. Nikotinerstatningsbehandling gir kroppen din en kontrollert mengde nikotin for å dempe den fysiske abstinensen, og gir deg mulighet til å fokusere på de mentale aspektene ved røykeslutten. Ved å bruke nikotinerstatningsbehandling som anvist, dobler du sjansen til å lykkes med røykeslutten.*

*Det dobler sjansen din i forhold til å bruke placebo. Et adferdsfokusert støtteprogram øker sjansen til å lykkes. Mange trenger fler forsøk for å slutte å røyke. Produktene er en del av et program på 8–12 uker.

LES MER >

Nikotinerstatningsbehandling er et middel til å få i seg nikotin uten å bruke tobakk.

 1. Nikotinerstatningsbehandling gir ikke noen av de kreftfremkallende stoffene som finnes i sigaretter. Nikotinerstatningsbehandling kan hjelpe deg å slutte å røyke. Den reduserer nikotinbehovet ditt til du ikke lenger er avhengig av nikotin.
LES MER >

Det kan forekomme enkelte bivirkninger ved bruk av nikotinerstatninger, f.eks. Nicotinell. Noen av dem er beskrevet nedenfor.

Siden den aktive ingrediensen i nikontinerstatningsprodukter er en liten terapeutisk dose nikotin, kan det forekomme bivirkninger. Enkelte brukere kan oppleve irritert hud ved bruk av nikotinplaster.

Pass på å lese brukanvisningen i pakken nøye, slik at du er klar over de mulige bivirkningene.

Se videoen for å få mer informasjon og løsninger.

LES MER >

Lurer du på hvordan den første uken av røykeslutten blir? Nicotinell er her for å hjelpe deg gjennom de første trinnene i prosessen.

Det er ingen tvil om at den første uken er vanskelig. Lag en plan. Husk hva som er begrunnelsen din for å slutte å røyke. Det vil hjelpe deg å motstå røykesuget og gi deg motivasjon til å holde fast ved beslutningen din.

LES MER >

Nikotinabstinens er symptomer som utvikler seg i ukene etter at du har sluttet å innta nikotin. Les videre i Nicotinell-guiden for å få de beste rådene om prosessen.

Når du er avhengig av nikotin, utløser røyking nevrotransmittere i hjernen din. En av disse er dopamin. Det er dopaminet som gir deg den avslappende og tilfredsstillende følelsen når du røyker. Når du jobber med å bli kvitt nikotinavhengigheten, kan du oppleve abstinens. Det er kroppen som krever en dose av stoffene som frigjøres av nikotinen. Det er viktig at du holder ut og fokuserer på at det blir bedre når du kommer lengre ut i røykesluttperioden.

LES MER >

Der er mange måter å bekjempe røyksuget på.

Røyksug varer vanligvis ikke lenger enn et par minutter. Når røyksuget kommer, må du huske hvorfor du vil slutte. Hvis du gjør det for en du er glad i, bør du ha et bilde av personen med deg. Trening er en annen metode for å holde fokuset vekk fra røyking. Råd som disse – kombinert med bruk av nikotinerstatning – kan hjelpe deg gjennom røyketrangen og holde deg på riktig kurs.

LES MER >

Lurer du på den beste metoden for å bytte ut de daglige røykevanene dine når du slutter å røyke? Nicotinell har tips og råd som kan hjelpe deg.

Det er mulig å beholde de sosiale og fysiske aspektene ved de daglige røykevanene dine uten å røyke. Hvis du pleier å gå ut å røyke på bestemte tidspunkter på dagen, kan du gå ut og gjøre noe annet. Ta en tur i parken, ring en venn … Prioriter de delene av de daglige røykevanene dine som du liker og som ikke involverer røyking, og fokuser på dem.

LES MER >

Nicotinell hjelper deg å forutse hva den andre uken av røykesluttperioden din vil by på.

Du er på vei. Men du er ikke ved målet ennå. Vær oppmerksom på situasjonene som gir deg lyst til å røyke. Da blir det enklere å unngå dem. Hvis det er noe du ikke kan unngå, som å jobbe, kan du finne en erstatning for røykevanene dine. Dette er også et godt tidspunkt for å be en venn eller slektning om støtte. Husk at menneskene som du er glad i og som er rundt deg, vil hjelpe og støtte deg i din beslutning om røykeslutt.

LES MER >

«Vil jeg legge på meg» er et spørsmål mange røykere stiller seg. Heldigvis kan Nicotinell hjelpe deg med gode råd hvis du er bekymret for å øke vekten.

Det er normalt å bekymre seg for vektøkning i forbindelse med røykeslutt. Men selv om du skulle legge på deg litt, er det ikke viktig sammenlignet med alle de gode tingene du gjør for deg selv når du slutter å røyke. Hvis du fortsetter å legge på deg etter et par måneder, bør du prøve å finne ut hva du bør gjøre annerledes. Reduser fettinntaket, velg sunn snacks og øk den fysiske aktiviteten for å forbrenne flere kalorier.

LES MER >

Hvis du har prøvd å slutte gjentatte ganger og hele tiden sprekker igjen, spør du kanskje deg selv: Hvorfor klarer jeg ikke å slutte å røyke?

Du kan klare å slutte. Du har bare ikke gjort det ennå. Prøv å lære av de mislykkede forsøkene dine. Finn ut hvorfor du ikke klarer å gjennomføre røykeslutten, så du kan unngå å sette deg selv i lignende situasjoner i fremtiden. Velg en ny dato og prøv igjen.

LES MER >

De beste rådene for å komme på riktig kurs igjen etter å ha tatt én enkelt sigarett, finner du her.

Du må ikke miste motet selv om du tar en røyk. Lær av det. Tenk over hva som skjedde og hvorfor du ikke klarte å tenne en røyk og unngå den typen situasjoner. Se videoen for å få mer informasjon om utfordringer ved en røykeslutt.

LES MER >

Symptomer på nikotinavhengighet topper seg vanligvis to til tre dager etter at du har sluttet å røyke. De forsvinner helt innen én til tre måneder etter at du har sluttet.

Nicotinell er imidlertid klar over at symptomene varierer fra person til person. Husk at avhengighet er et signal om at sigaretter ikke lenger er et alternativ – uansett. Når du ikke lenger har lyst på sigarettene, vet du at du har vunnet.

LES MER >

Å vite hvor mye nikotin det er i én sigarett, kan hjelp deg på veien mot å bli røykfri. Nicotinell har den nødvendige kunnskapen om dette emnet.

Kroppen din får ca. 1 milligram nikotin fra en sigarett. Husk at nikotinen fra sigaretter tas opp veldig raskt og går direkte fra lungene til hjernen.

LES MER >